Elérhetőségek

SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium

Cím: 2225 Üllő,
Dóra major
Telefon:
+36-30/948-7747
E-mail:
iroda@scgdiagnosztika.hu
Nyitvatartás


Mycoplasma hyopneumoniae szerológia

Egy hízó-előállító telepen a malacokat 1 hetes korban vakcinázzák Mycoplasma hyopneumoniae ellen. A vakcinázás hatékonyságának elbírálása érdekében szerológiai profilvizsgálatot végeztettek. A 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 22, 26 hetes korcsoportokból 10-10 véletlenszerűen kiválasztott malac vérsavójának indirekt ELISA vizsgálatával kapott S/P értékeket ábrázolva a következő görbét kaptuk (rákattintva teljes egészében látható)..

Ebből a telepet ellátó állatorvos a következő megállapításokra jutott.

1. A vakcina nem ér semmit, mert nem okozott titeremelkedést (az egyszerűség kedvéért S/P = titer).

2. A hízók áthangolódása alapján a vakcinázás nem védte meg az állatokat a Mycoplasma hyopneumoniae fertőzéstől, tehát ld. 1. pont.

Vajon igaza van kollégánknak? Ebben a kérdésben sajnos nincs.

1. Nem minden Mycoplasma hyopneumoniae vakcina beadása után tapasztalható indirekt ELISA-val kimutatható titeremelkedés. Egyes készítmények egyáltalán nem vagy alig váltanak ki ellenanyagszint-emelkedést, ugyanakkor van olyan is, amely rendszerint jelentős IgG ellenanyagválaszt eredményez. Ennek a vakcina védő hatásához azonban nincs köze. Az ellenanyag-termelés a sejtes immunválaszhoz képest alárendelt szerepet játszik a Mycoplasma hyopneumoniae elleni védekezésben. Sajnos azonban gyakorlati körülmények között mi csak az ellenanyagok mennyiségét tudjuk ellenőrizni, a sejtes immunválaszban részt vevő sejtek aktivitásának változását nem.

2. Egyik vakcina sem gátolja meg az állatok Mycoplasma hyopneumoniae fertőződését, ami a fertőzött telepeken előbb-utóbb bekövetkezik, így az állatok áthangolódnak. Különösen magas titerértékeket tapasztalhatunk, ha korábban vakcinázott állatok fertőződnek. Sajnos sem az áthangolódás időpontja, sem az S/P-érték nagysága nem tájékoztat az állatok védettségéről, a vakcinázás hatékonyságáról. Utóbbit az elváltozott tüdőterületek vágóhídi pontozásos vizsgálata alapján lehet legkönnyebben elbírálni.

Az indirekt ELISA vizsgálatot a következő esetekben lehet több-kevesebb sikerrel alkalmazni Mycoplasma hyopneumoniae fertőzöttséggel kapcsolatban:

  • az állomány fertőzöttségének kimutatása (a téves pozitív eredményeket ún. blokkoló ELISA-val kell ellenőrizni),
  • a kolosztrális ellenanyagok kiürülésének vizsgálata (már amennyiben ennek van gyakorlati jelentősége).

 

Ha a fenti példával kapcsolatban megjegyzése, ellenvéleménye van, vagy más fontos diagnosztikai kérdésben nem tud dönteni, ne essen pánikba: írjon az iroda@scgdiagnosztika.hu címre, talán tudunk segíteni.

kulcsszavak: Mycoplasma hyopneumoniae szerológia szeroprofil vakcina hatékonyság vágóhídi vizsgálat

szerző Biksi

Mycoplasma hyopneumoniae szerológia

Vissza az előző oldalra!
SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium - Magyar