Elérhetőségek

SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium

Cím: 2225 Üllő,
Dóra major
Telefon:
+36-30/948-7747
E-mail:
iroda@scgdiagnosztika.hu
Nyitvatartás


dr. Dán Ádám

25 év tapasztalat a molekuláris biológiai diagnosztika területén, végig az interdiszciplináris „Egy az egészség”/„One-Health” elvét követve.

Meghatározó szerepet játszott az általa több mint 12 éven keresztül vezetett laboratórium, a NÉBIH Állategészségügyi Igazgatóság (korábbi nevén Országos Állategészségügyi Intézet) tervezésében, kialakításában, az állatorvosi molekuláris diagnosztika korszerű, automatizált, robotokkal történő munkavégzés feltételeinek megszervezésében.

Részt vett és tanácsot adott az SCG Diagnosztika mellett három további teljes, több egységből álló molekuláris biológia laboratórium tervezésében, továbbá ezek fél-, illetve teljes automata műszerekkel történő felszereltségének kialakításában, alkalmassá téve a laborokat a tömeges, nagy mintaszámú, real-time PCR-rel történő munkavégzésre. Ezen laborok közül egy tervezési feladatai külön kihívást jelentettek a laboratórium mobilis, több egységből álló volta miatt.

Több, állatokban (influenza, sertés koronavírus okozta hasmenés, PRRS, sertéspestis, Schmallenberg, Koi herpes, stb.) vagy emberekben is (Q láz, H1N1, MRSA) jelentkező megbetegedés, illetve járvány mindennapi molekuláris diagnosztikájának megoldása, új megnövekedett mintászámmal történő munka megszervezése.

Számos új, nukleinsav alapú, vírusok és baktériumok azonosítására és genetikai jellemzésére alkalmas módszert kifejlesztése, ezek a diagnosztikai munkában történő felhasználása.

Számos EU/FAO/OAI/IAEA által finanszírozott nemzetközi projekt résztvevője, egynek ezek közül az Ötletgazdája:

International Atomic Energy Agency Technical Cooperation Project RER/5/023: “Enhancing National Capabilities for Early and Rapid Detection of Priority Vector Borne Diseases of Animals (Including Zoonoses) by Means of Molecular Diagnostic Tools”

Diagnosztikai munkája nélkülözhetetlen volt többek között a H5N1 (2006, 2016, 2017-es járványok), H1N1 és H5N8 madár-, valamint sertésinfluenza és a vaddisznó-sertéspestis, Q-láz, lépfene járványok megállapításában, monitoring vizsgálatainak megszervezésében és a járványok felszámolásában.

Magyarországon először mutatta ki és genetikailag jellemezte többek között a magas patogenítású H5N1 és H5N8-as madárinfluenza vírusokat, az emberekben is járványokat okozó H1N1 sertésinfluenza vírust, a Koi herpes és Schmallenberg vírusokat.

Az SCG Diagnosztika Kft. munkatársaival több mint 10 éve tudományos téren is együttműködik, a Vizsgálólaboratórium munkáját közvetlenül pedig több mint 4 éve tartó tudományos szaktanácsadással segíti a fentebb leírt területeken.

linkek

https://doktori.hu/index.php?menuid=192&sz_ID=8637&lang=EN (Hungarian Doctoral Council)

https://scholar.google.com/citations?user=3G7wnncAAAAJ&hl=en (google scholar)

https://www.researchgate.net/profile/Adam_Dan (researchgate)

https://www.linkedin.com/in/%C3%A1d%C3%A1m-d%C3%A1n-55895b27/ (linkedIn)

 

Science cikk: Role for migratory wild birds in the global spread of avian influenza H5N8

https://science.sciencemag.org/node/685209.full

dr Dán Ádám

Vissza az előző oldalra!
SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium - Magyar