Elérhetőségek

SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium

Cím: 2225 Üllő,
Dóra major
Telefon:
+36-30/948-7747
E-mail:
iroda@scgdiagnosztika.hu
Nyitvatartás


Parazitológia

Laboratóriumunk rutin parazitológiai vizsgálatokat végez haszonállatok és állatkerti (vad)állatok esetében, ami leggyakrabban a belső élősködők kimutatására szolgáló bélsárvizsgálatokat jelent.

A bélsárvizsgálatok elvégzése megfelelő előkészítés után fénymikroszkóppal történik. A rutin parazitológiában nem törekszünk a teljes pontosságú fajmeghatározásra, hanem a gyakorlati igényeknek megfelelően a pozitivitást (érintettséget) vagy a negativitást („mentességet”) igazoljuk, pozitív esetben pedig a peték alapján megjelöljük az élősködő típusát (nemzetség szinten). A nagylétszámú állományok esetében rendszeres mintavétel esetén ez tökéletesen elég információt ad a kezelő állatorvosnak.

Nagyobb tömegű minta érkezése esetén javasoljuk az egyeztetést munkatársainkkal, mert a parazitológiai vizsgálatok közepesen időigényesek, több száz minta esetén 1 hét is lehet a feldolgozási idő.

Tapasztalataink alapján javasoljuk, hogy parazitológiai mintáikat különös gonddal csomagolják be, a feliratozásra nagyon ügyeljenek (ne mosódjon el), mert ugyan mi kevésbé vagyunk érzékenyek az ilyen típusú élményekre, de a futárok annál inkább, amikor átázott és bűzt árasztó (sérült) csomagot kell kézbesíteniük.

Sertések Cystoisospora suis fertőzöttségének kimutatására speciális felszíndúsításos eljárást, illetve autofluoreszcencián alapuló, a rutin fénymikroszkópos vizsgálatnál érzékenyebb módszert alkalmazunk. Szarvasmarha-állományok coccidiosis vizsgálata során fajmeghatározást és – igény szerint – oocysta-számlálást is végzünk.

Sertésállományok rühösségtől való mentességének igazolására ELISA-vizsgálat is rendelkezésre áll, ilyen célból bőrkaparék helyett vérminták beküldését javasoljuk. 

 

Élősködők, élősködők mindenütt! + 2

Vissza az előző oldalra!
SCG Diagnosztika Kft. Vizsgálólaboratórium - Magyar